Tehus – Den Japanska teceremonin

Att dricka te i tehus är en Japansk teceremoni, en stund för tedrickande där syftet är att uppleva inre frid och stillhet. Dom karaktäriska tehusen finns ofta anlagda i en teträdgård och när gästerna ankommer går dom på ens stig genom trädgården fram till det lilla tehuset och vid ankomst  finns det en värd som tar emot gästerna.

Här i Sverige dricker vi inte te direkt i tehus men vi uppskattar ofta att få en klassisk tebricka som påminner om det du serveras i den Japanska teceremonin. Många tebutiker, caféer erbjuder denna typ av förenklad version som är mycket uppskattad!

En tehus (främst Asien) eller (även terum) är en anläggning som främst serverar te och andra lätta förfriskningar.

japansk tteceremoni

Ett tehus kan vara ett rum avsatt på ett hotell speciellt för att servera eftermiddagste eller kan vara en anläggning som endast serverar te eller så kan det vara ett brittiskt café. Även om funktionen hos en tehus kan variera beroende på omständigheterna eller landet, så fungerar tehus ofta som centra för social interaktion.

Vissa kulturer har en rad olika te-cermonier beroende på den nationella tekulturen. Till exempel serverar den brittiska eller amerikanska terum, sitt eftermiddagste med en mängd små kakor som tillbehör.

Japanska tehuset

1990 uppfördes Etnografiska museets japanska tehus, Zui-Ki-Tei, ”Det löftesrika ljusets boning”, naturskönt beläget i sluttningen ned mot Djurgårdsbrunnskanalen på Norra Djurgården. Tehuset byggdes efter ritningar av professor Masao Nakamura.läs mer om det här.

japanskt tehus på djurgården i stockholm

Japanskt tehus på Djurgården i Stockholm

 

 

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply