Koka te – Så här brygger du te på bästa sätt

Brygga te guide

Att brygga gott te

Vill du ditt te ska smaka som det ska så gäller det ha koll på hur du brygger ett te på bästa sätt. Hur en kopp gott te ska är unikt, för det är din smak som bestämmer om det är gott.

Se nedan våra enkla tips hur du brygger te. Bli ett riktigt tebryggnings-proffs på no-time.
För att brygga ett gott te så råvarorna väldigt viktigt,  högsta prioritet skulle vi säga. Vi rekommenderar att du investerar i ekologisk premium te med hela blad för maximal smak. Dåligt te i tesilen är lika med dåligt te i kannan. Vid varje ny kopp/kanna så häll i nytt färskt vatten. Vatten kvalitén påverkar också hur resultatet på teet blir och hur mycket te du behöver dosera. Det är även viktigt ha en bra tekanna att brygga ditt te helst i.

Väljer du te av premium kvalité, dvs ekologiskt te odlat  på höga berg där endast utvalda blad från plantan får bearbetas till te. Dessa blandningar har hela blad som du kan brygga te flera gånger på. 

Bryggrader, tid och dosering av te

Graderna på vattnet spelar stor roll när du brygger te. Du brygger ditt te bäst om du använder en timer och ett tips är att finbladigt te bryggs kortare än storbladiga te och torkade fruktteer. Återigen: det är din smak som bestämmer – korta av  tiden om det blev för starkt, förläng eller öka mängden blad om det blev för svagt.

 • Svart te – Kokhett vatten 95-100 grader
  Mängd: 1 tsk/kopp

  Dragtid:3
  -5 min
  Koka upp direkt och använd direkt för det ej ska bli syrefattigt och avslaget. Bryggs oftast en gång.
 • Grönt te : 75-85 grader
  Mängd: 1 tsk/kopp
  Dragtid:1-3 min
  Koka upp vatten och låt det svalna, ett grönt te bränns vid för hög temperatur. Undvik att hälla i kallt vatten eller låta det koka halvklart. Kan bryggas om 2-3 gånger.
 • Vitt te: 70-85 grader
  Mängd:2-3 tsk/kopp
  dragtid:2-5 minKan bryggas flera gånger.
 • Pu-Erh: 95-100 grader
  Mängd:1 tsk kopp
  Dragtid: 2-4 min
  Kan bryggas flera gånger
 • Gult te:70-80 grader
  Mängd: 1 tsk/kopp
  Dragtid:2-3 minuter
  Kan oftast bryggas 2-3 gånger.
 • Rooibos/Honeybush: 100 grader
  Mängd: ca 1 tsk/kopp
  Dragtid:3-5 minuter

Val av vatten när du kokar te

Använd friskt kallt vatten och koka det inte längre än nödvändigt och inte heller flera gånger. Då försvinner nämligen syret vilket ger en negativ inverkan på teet smak. Mjukt vatten är också bättre än hårt vatten.

Brygga te med Tesil, tepåse vs tekannan?

Så här brygger du te bäst sätt. När du brygger te är det viktigt att tebladen får tillräckligt med plats för att utvidga sig och att vattnet kommer mellan bladen för att du ska uppnå maximal med smak i ditt te. Vi skulle säga att en tesil metall är bra vid dagligt bruk när du lagar te i kopp, fyll endast halva sidan av tesilen. Brygger du te till flera personer är det både mer ekonomiskt och bättre smak om du brygger teet i en tekanna som har ett inbygd sil. Ett filter i glas/metall tar ingen smak när du brygger te och det är viktig aspekt att ha i åtanke. Att låta teet dra under lock bidrar till  mindre risk att de eteriska oljorna dunstar bort.

Det går självklart att brygga te direkt i en kanna så att bladen får röra sig helt fritt och att du sedan häller det färdiga teet över en tesil. Ett smidigt knep är att brygga te i en tekopp med inbygd tesil och lock, som en miniatyr kanna just for one.

Kuriosa:

När man dricker kinesiskt te i kina brukar dom låta tebladen ligga kvar i koppen medan man dricker.

 

Olika sätt brygga te i

Gaiwan

Kinesisk gaiwan, gaiwan betyder ”täckt skål” och består av en tekopp med fat och lock

lerkanna

 En (oglaserad) tekanna används bäst med kinesiskt svart te, mörkt te och Oolongte. Lerkannor från staden Yixing i Jiangsuprovinsen anses vara de allra bästa.

Porslin tekanna

Grönt te, vitt te och Darjeeling är det dock bäst att använda porslin eller glas.

glas tekanna

Foto: Teochkaffeguiden.se

En tekanna i glas av Borosilikatglas passar alla sorters te och locket gör att smaken behålls.

brygga te i kopp

Tekopp med lock och inbyggd sil, när du vill brygga en kopp te perfekt!

Snabbt och smidigt är det med en tepåse, vi rekommenderar stora luftiga påsar i bomull. På så vis slipper du få i dig limrester i ditt te.

 

 

 

1 Comment
 1. […] kan med fördel brygga teet lite starkare än […]

Leave a reply