Fakta om te

Fakta om te som alla te-älskare borde känna till, det är en hel del. I nästan fem tusen år har människor njutit av te.  En upptäckt i Kina. Som för närvarande en av de mest populära dryckerna över hela världen, andra plats går till kaffe. Ibland dricks det på språng. Andra gånger är det förberett på traditionella sätt, med stor ceremoni. Det finns många olika te-sorter att välja mellan och det finns också mycket historia bakom den älskade drycken.

Kort summering:

Allt teer kommer ursprungligen från en och samma buske Camelia Sinensis och har koffeinet naturligt i sig. Det blir olika varianter av te genom olika typer av produktionsmetoder som avgör vilken färg teet får. Det finns, grönt, svart te, Oolong-te ,vitt te och gult te.

Te kommer från tebusken Camelia Sinensis

Camellia Sinensis blomma

 

 

 

 

 

 

Det är hanteringen och prepareringen av bladen som avgör vilken färg teet får.

Dom olika typerna av te

  • Örtte – består av torkade örter, frukter eller blommor som kamomill eller echinacea.
  • Rött te – som härstammar från en sydafrikansk växt, innehåller inte heller koffein, smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge.
  • Svart te – nästan fullständigt oxiderad och produceras mestadels i Indien (Assam och Darjeeling), Kenya, Sri Lanka och Kina. T.ex. Keemun, Zhenshan Xiaochung (lapsang souchong).
  • Grönt te – Sencha, Matcha, Kräftor, Longjing, Taiping Houkui som har haft minimal oxidation och håller bladens gröna färg. Huvudsakligen från Kina, Japan och Korea.
  • Oolong – delvis oxiderad och komplicerad produktion.
  • Vitt te – gjord av ”buds”  Camellia sinensis.
  • Gult te – ett mer ovanligt te.

Byggtider:

Grönt te bryggs vid ca 70-85 ºC, låt dra 2-3 minuter.
Oolong-te bryggs vid 70-85 ºC, låt dra ca 2-4 minuter.
Svart te bryggs vid 95-100 ºC, låt dra 3-5 minuter.
Vitt te bryggs vid ca 75 ºC, låt dra ca 3-10 minuter.
Rooibos bryggs vid ca 95 ºC, låt dra 3 minuter eller efter smak.

Val av vatten:

När du ska bygga te se till att alltid använda  nytt, kallt vatten. Kokt, avsvalnat vatten kommer påverka teets smak. Lyxigare vatten val är att använda flaskvatten.

”Vägen till himlen går förbi en tekanna.” Ryskt ordspråk.

Historia om te:
historia om te

Upptäckten:

Ursprungligen så användes te endast medicinska ändamål som avgiftning och te tuggades ofta i stället för att drickas ur vackra målade kina koppar.

Enligt skrifter så upptäcktes drycken genom en slump, då några blad från en tebuske blåste ner i en kopp med varmt vatten som lagades åt kejsaren Shen Nong. Bladen gick obemärkt förbi och vattnet serverades till kejsaren, som också var en herbalist. Efter att ha druckit den oavsiktliga brygden,  föll honom i smaken och så föddes konceptet att dricka te.

De är alla från samma buske:
Det finns flera olika typer  te inklusive svart, Oolong, grön och vitt. De kommer alla från samma växt, Camellia sinensis, men det skillnaden ligger i hur bladen behandlas efter att de skördats som avgör vilken typ av te det blir.

Te processen

Alla teblad blöts, rullas och värms upp. Olika sorter skapas beroende på de ytterligare stegen eller i tidpunkten för stegen som tas innan bladen packas.

Svart:  Är den mest konsumtion av (cirka 84 procent av totalt över hela världen), det är också den mest behandlade. Det lämnas för att jäsas tills de blir svarta, torkas och förpackas.
Oolong: följer en liknande process som svart te, men varje enskilt stadium är inte så länge.
Grönt: Går inte igenom någon form av jäsningsprocess, det är antingen ångad eller torkad av en panna.
Vitt: Det minst bearbetade av de fyra. Plockade tidigare på säsongen och gjorda av yngre löv. Vanligtvis så lämnas bara teblad bara för att torka kort i solen innan de förbereds för förpackning.

 

Förvaring av te:

Det är viktigt att lagra dina te ordentligt för att undvika nedbrytning genom värme, fukt och ljus. Ta en titt på vår recension av de bästa behållarna för att lagra dem!

 

Afternoon tea

Historia berättat att det varHertiginnan Anna av Bedford (1783 – 1857) som lanserade konceptet med Afternoon Tea. På den åt man endast två mål mat om dagen, frukost och middag.  Hertiginnan sägs ha känt sig nedstämd framåt eftermiddagen och började då beställa en kanna te och lite tilltugg runt klockan fyra. Hon började bjuda in sina vänner och senare tog med sin sina tevanor till London. En tradition som snabbt spred sig i de finare kretsarna.

Mer längre information kommer!

Sponsrat

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply